Uvrnuti štapići
Tamno kuvana jaja
Pečena piletina
Napolitanka
Kikiriki kuglice
P r o k o - H o m e Elektronski uređaji Fotografije Kuvar Kontakt i komentari
Mapa Sajta
Recepti by Brusnica
Design by Proko
K O L A Č I
Napolitanka
Ovo je najkomplikovaniji recept koji se nalazi u mom elektronskom Kuvaru. Kolač izgledom podseća na pitu zvanu "Mađarica", ali je mnogo bolji, jer se testo mesi sa sitno-sitno mlevenim lešnikom.
    Postupak je detaljno opisan ali je potrebno imati malo iskustva sa mešanjem i razvlačenjem tanušnih kora. Potrebno je najmanje tri sata da bi se napravio. Količina sastojaka u receptu je dovoljna za kolač veličine 25×20cm, zato, ako Vam treba puno kolača, duplirajte količinu sastojaka.
Sastojci:
Za testo:
150 g   oštro brašno
150 g   meko brašno
80 g   margarin
2 kom   žumanca
pita sa lešnikom
80 g   pavlaka
3 ml   so
10 g   šećer
4 ml   soda bb
100 g   lešnik
20 g   med
Za fil:
100 g   šećer
600 ml   mleko
150 g   tamna čokolada
120 g   brašno
60 g   margarin ili maslac
2 kom   belanca
 
Postupak:
Testo:
  1. Lešnik malo ispeći, oljuštiti tako što ga stavimo na blago vlažnu kuhinjsku krpu, pokupimo sve krajeve krpe i sa spoljnje strane rukom "mešamo" lešnike". Povaditi lešnike koji su oljušteni, i ponoviti postupak sa ostalim lešnicima. Ako još ima neoljuštenih lešnika, njih očistiti nožem. Lešnike samleti u buter pomoću nekog miksera velike brzine, sa noževima.
  2. Pomešati brašno, so, šećer i sodu bikarbonu.
  3. Istopiti margarin, dodati pavlaku, žumanca, med i lešnik.
  4. Od brašna i margarina umesiti GLATKO testo. Ukoliko je potrebno dodati malo mleka, jer testo ne sme biti jako tvrdo.
  5. Testo ostavite pokriveno na 1 sat, ili duže, u frižideru.
  6. VALJANJE TESTA: Na kartonu dosta većem od 25×20cm, nacrtati tačno veličinu i oblik pleha, karton staviti na radnu ploču. Ovaj karton služi samo tome da lakše razvaljamo testo do potrebne veličine. Sada testo podelite na 8 jednakih delova. Svaki komad testa na kartonu, između dva sloja najlona razvaljajte tanko, oko 2 mm, malo veće od nacrtanog pleha, jer se testo prilikom pečenja malo skupi. Kada se testo valja između dva najlona, nije potrebno posipanje brašnom.
  7. Razvaljanu koru staviti na najlon, pokriti je najlonom, na nju staviti sledeću koru, pokriti i tako dok se sve ne završi. Ako je rerna dovoljno velika da se u njoj mogu peći dve kore odjednom, onda na jedan najlon stavimo dve kore jednu pored druge itd...
  8. Kada smo pri kraju sa valjanjem testa, zagrejemo rernu na 200°C.
  9. STAVLJANJE TESTA NA PLEH: Sa testa skinemo najlon kojim je bilo pokriveno, pokrijemo ga peki papirom, malo ga pritisnemo da se blago zalepi za testo i pažljivo ga odlepljujemo sa donjeg najlona i okrećemo da testo bude gore i prenesemo ga zajedno sa peki papirom na pleh.
  10. PEČENJE TESTA: Kore peći samo nekoliko minuta. Pečene su kad malo dobiju boju. Ako su jače pečene izgubi se kontrast sa filom. Sve vreme nadgledati pečenje. Ako se kora počne dizati dok se peče, treba je drvenom varjačom malo pritisnuti da bi izašla para i kora se izravnala. Pečene kore su jako krte, pažljivo ih treba preneti na tacnu. Pošto su tanke, brzo se ohlade, to se može rukama.
  11. Dok se prva kora peče, treba pripremiti drugu koru, koju ćemo peći na drugom plehu. Potrebna su dva pleha da bi bilo brže, inače bi se moralo čekati dok se pleh ohladi. Kore se ne smeju staviti na vruć pleh jer bi se deformisale.
Fil:
  1. Šećer na blagoj vatri karamelizovati. Ne mešati dok se polovina ne istopi, inače bi se napravile grudve. Kada šećer dobije svetlo braon boju, doliti 450 ml mleka, tako što držimo kašiku u karamelu i čim počnemo dolivati mleko, počnemo je dizati da bi se sada od mleka ohlađeni karamel podigao i zato lakše otopio. Mleko zagrevati do vrenja.
  2. U brašno dolivati 150 ml mleka uz stalno mešanje da ne bude grudvica.
  3. čokoladu izlomiti. Belanca umutiti, ali ne prečvrsto, jer se čvrsta belanca teže mešaju sa vrelim mlekom.
  4. Kada mleko provri, zakuvati pripremljeno brašno, još malo kuvati. Uz mešanje dodati belanca. Skinuti sa vatre.
  5. Dodati čokoladu, mešati da se brže istopi. Kada se fil malo ohladi dodati margarin, ponovo mešati. Fil treba da je gušći od kuvanog pudinga. Na njemu iscrtamo kašikom podelu na 6 jednakih delova, zatim na sredini nacrtamo sedmi deo.
  6. Pre filovanja odabrati dve najravnije kore za donju i gornju.
  7. Pogodnu posudu (20×25cm) obložiti velikim najlonom. Donju koru staviti na najlon.
  8. Filovati kore tako što na svaku od sedam kora namažemo jednu sedminu fila, ali ne do same ivice. Sve pokrijemo sa najlepšom korom.
  9. Krajevima najlona pokriti kolač i staviti na njega neki ravan teži predmet da bi se fil lepo rasporedio i slepio kore.
  10. Ostaviti nekoliko sati na sobnoj temperaturi da bi kore brže omekšale. Posle ga staviti u frižider.
  11. Ne treba stavljati nikakvu glazuru, ovako se može jesti prstima, slađe je!
  12. Kolač je bolji kada odstoji najmanje 24 sata.

Bela pita sa čokoladom
Još jedna poboljšana verzija za provereni recept. Ako volite belu čokoladu, sigurno će vam se dopasti novi ukus stare dobre bele pite. Da biste napravili ovu pitu, ne treba vam puno iskustva, može je napraviti i početnik u pravljenju kolača. Dovoljno je samo striktno se pridržavati recepta, i moći ćete da uživate u odličnom kolaču.
Sastojci:
Za testo:
300 g   meko brašno
6 ml   soda bb
50 g   margarin
50 g   šećer
1 kom   jaja
bela pita sa belom čokoladom
100 ml   mleko
20 g   med
50 g   bela čokolada
Za fil:
750 ml   mleko
170 g   meko brašno
250 g   margarin
100 g   bela čokolada
20 ml   limunov sok
Za ukrašavanje:
75 g   bela čokolada
30 ml   ulje
 
Postupak:
Testo:
  1. Pomešati brašno i sodu bb.
  2. Pomešati jaje i mleko, kada se smesa ujednači, dodati šećer, mešati dok se šećer ne istopi.
  3. Zagrejati margarin, čokoladu i med. U margarin dodati mleko, i pomešati, masa treba da je ujednačena.
  4. U margarin postepeno dodavati brašno i stalno mešati da se ne naprave grudvice.
  5. Testo će biti meko, zato ga treba ostaviti oko 20 min na hladnom mestu da se ohladi i malo zgusne.
  6. Zagrejati rernu na 220°C, rešetku u rerni staviti malo višlje od sredine.
  7. Testo podeliti na tri jednaka dela, svaki deo između dva sloja najlona razvaljati do veličine posude za kolač (29×18 cm).
  8. Razvaljano testo je najlakše preneti na pleh, koji treba da je veći od testa, tako što ga pokrijemo peki papirom, vrlo malo pritisnemo da se zalepi za testo, okrenemo i prenesemo na pleh za pečenje.
  9. Svaku koru peći samo toliko da počne menjati boju, ne sme da izgori, potrebno je često proveravati da bi kora ostala skoro bela.
  10. Pečene kore ohladiti na rešetki da se ne bi potparile i zalepile za tacnu.
Fil:
  1. Od 150 g margarina, brašna i mleka napraviti bešamel: zagrejati margarin do vrenja, dodati brašno i čim ono počne da se prži zaliti sa malo mleka, kad se masa zgusne, ponovo doliti mleko i ovo ponavljati dok se ne potroši svo mleko.
  2. Skinuti sa vatre. Dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se čokolada istopi a fil malo ohladi.
  3. Kada se bešamel ohladi dodati sok od limuna i ostatak margarina koji smo malo umutili.
  4. Posudu za kolač obložimo najlonom da bi nam kasnije bilo lakše vaditi isečene kolače.
Ukrašavanje:
  1. Najpre u mikrotalasnoj rerni (ili iznad tople vode) zagrejemo samo čokoladu, kada se ona istopi dodamo ulje.
  2. Sipamo malo glazure na tanjirić, to ohladimo da bi smo proverili da li je glazura dobre gustine.
  3. Ohlađena mora biti čvrsta ali se ne sme lako lomiti. Ukoliko je potrebno korigovati gustinu dodavanjem ulja ili čokolade.
  4. Kolač preliti glazurom i ohladiti. Treba da odstoji najmanje 10 sati (najbolje 24 sata) u frižideru da bi testo omekšalo.

Cvetići
Kolačići efektnog izgleda. Za njihovu izradu je poželjno imati pravi kalup, kojim ćete seći testo, ali nije tragedija ako ga nemate. Možete testo iseći nožem, a u uglovima ga isecite savijenim limom.
Sastojci:
Za testo:
kako se prave cvetići od testa
300 g   meki sir
300 g   brašno
1 kom   jaja
3 g   so
3 ml   soda bikarbona
50 g   kajmak
Za fil:
150 g   gusti pekmez
slani ili slatki, ali slatki
ili  
100 g   kuvani krompir
30 g   šunka
40 g   tvrdi sir
Za ukrašavanje:
1 kom   jaja
 
Postupak:
Testo:
  1. Pekmez za ove kolačiće mora biti gušći. Ako nije, iscuriće iz kolačića. Zato ako nije gust, treba ga dokuvati da se zgusne, ili dodajte malo mlevenog keksa u pekmez.
  2. Zagrejati rernu na 200°C.
  3. Pomešati brašno i sodu bikarbonu.
  4. U sir dodati jaje, so i kajmak. Umutiti. Postepeno dodavati brašno. Umesiti glatko tvrđe testo.
  5. Testo razvaljati u pravougaonik, do debljine oko 5 mm.
  6. Modlom za cvetiće isecite kvadrate. Ili testo isecite nožem na kvadrate željene veličine a zatim pomoću savijenog lima isecite te kvadrate na uglovima, kao što se vidi na prvoj slici.
  7. Na svaki kvadrat staviti kašičicu pekmeza ili slanog fila od pasiranog kuvanog krompira, sitno rendanog sira i sitno seckane šunke.. Krajeve testa koji su zasečeni modlom, povući da se malo istegnu (i odcepe ako nisu dobro odsečeni), podići i malo pritisnuti da se slepe.
  8. Jaje za premazivanje umutiti i njime premazati kolačiće.
  9. Kolačiće peći oko 15 min, ili dok ne dobiju zlatnu boju.
Napomena:
  Mere za ove kolačiće ne mogu biti striktne, jer sirevi mogu biti razni. Ako je sir masniji, treba ga staviti više, ali tada ne stavljati kajmak. Ili, ako je sir slabo oceđen, onda treba staviti više brašna. Naravno, i od toga koliko ćete fila stavljati na kolačiće zavisi koliko će vam fila biti potrebno.



<< prethodna strana
sledeća strana >>