Napolitanka |
Ovo je najkomplikovaniji recept koji se nalazi u mom elektronskom
Kuvaru. Kolač izgledom
podseća na pitu zvanu "Mađarica", ali je mnogo bolji, jer se testo mesi sa
sitno-sitno mlevenim lešnikom. Postupak je detaljno
opisan ali je potrebno imati malo iskustva sa mešanjem i razvlačenjem
tanušnih kora. Potrebno je najmanje tri sata da bi se napravio. Količina
sastojaka u receptu je dovoljna za kolač veličine 25×20cm, zato, ako Vam
treba puno kolača, duplirajte količinu sastojaka. |
Sastojci: |
Za testo: |
150 g | oštro brašno |
150 g | meko brašno |
80 g | margarin |
2 kom | žumanca |
 |
80 g | pavlaka |
3 ml | so |
10 g | šećer |
4 ml | soda bb |
100 g | lešnik |
20 g | med |
Za fil: |
100 g | šećer |
600 ml | mleko |
150 g | tamna čokolada |
120 g | brašno |
60 g | margarin ili maslac |
2 kom | belanca |
|
Postupak: |
Testo: |
- Lešnik malo ispeći, oljuštiti tako što ga stavimo na blago vlažnu kuhinjsku krpu, pokupimo sve krajeve krpe i sa spoljnje strane rukom
"mešamo" lešnike". Povaditi lešnike koji su oljušteni, i ponoviti postupak sa ostalim lešnicima. Ako još ima neoljuštenih lešnika, njih
očistiti nožem. Lešnike samleti u buter pomoću nekog miksera velike brzine, sa noževima.
- Pomešati brašno, so, šećer i sodu bikarbonu.
- Istopiti margarin, dodati pavlaku, žumanca, med i lešnik.
- Od brašna i margarina umesiti GLATKO testo. Ukoliko je potrebno dodati malo mleka, jer testo ne sme biti jako tvrdo.
- Testo ostavite pokriveno na 1 sat, ili duže, u frižideru.
- VALJANJE TESTA: Na kartonu dosta većem od 25×20cm, nacrtati tačno veličinu i oblik pleha, karton staviti na radnu ploču. Ovaj karton
služi samo tome da lakše razvaljamo testo do potrebne veličine. Sada testo podelite na 8 jednakih delova. Svaki komad testa na kartonu,
između dva sloja najlona razvaljajte tanko, oko 2 mm, malo veće od nacrtanog pleha, jer se testo prilikom pečenja malo skupi. Kada se
testo valja između dva najlona, nije potrebno posipanje brašnom.
- Razvaljanu koru staviti na najlon, pokriti je najlonom, na nju staviti sledeću koru, pokriti i tako dok se sve ne završi. Ako je rerna
dovoljno velika da se u njoj mogu peći dve kore odjednom, onda na jedan najlon stavimo dve kore jednu pored druge itd...
- Kada smo pri kraju sa valjanjem testa, zagrejemo rernu na 200°C.
- STAVLJANJE TESTA NA PLEH: Sa testa skinemo najlon kojim je bilo pokriveno, pokrijemo ga peki papirom, malo ga pritisnemo da se blago
zalepi za testo i pažljivo ga odlepljujemo sa donjeg najlona i okrećemo da testo bude gore i prenesemo ga zajedno sa peki papirom na pleh.
- PEČENJE TESTA: Kore peći samo nekoliko minuta. Pečene su kad malo dobiju boju. Ako su jače pečene izgubi se kontrast sa filom. Sve vreme
nadgledati pečenje. Ako se kora počne dizati dok se peče, treba je drvenom varjačom malo pritisnuti da bi izašla para i kora se izravnala.
Pečene kore su jako krte, pažljivo ih treba preneti na tacnu. Pošto su tanke, brzo se ohlade, to se može rukama.
- Dok se prva kora peče, treba pripremiti drugu koru, koju ćemo peći na drugom plehu. Potrebna su dva pleha da bi bilo brže, inače bi se
moralo čekati dok se pleh ohladi. Kore se ne smeju staviti na vruć pleh jer bi se deformisale.
|
Fil: |
- Šećer na blagoj vatri karamelizovati. Ne mešati dok se polovina ne istopi, inače bi se napravile grudve. Kada šećer dobije svetlo braon
boju, doliti 450 ml mleka, tako što držimo kašiku u karamelu i čim počnemo dolivati mleko, počnemo je dizati da bi se sada od mleka
ohlađeni karamel podigao i zato lakše otopio. Mleko zagrevati do vrenja.
- U brašno dolivati 150 ml mleka uz stalno mešanje da ne bude grudvica.
- čokoladu izlomiti. Belanca umutiti, ali ne prečvrsto, jer se čvrsta belanca teže mešaju sa vrelim mlekom.
- Kada mleko provri, zakuvati pripremljeno brašno, još malo kuvati. Uz mešanje dodati belanca. Skinuti sa vatre.
- Dodati čokoladu, mešati da se brže istopi. Kada se fil malo ohladi dodati margarin, ponovo mešati. Fil treba da je gušći od kuvanog
pudinga. Na njemu iscrtamo kašikom podelu na 6 jednakih delova, zatim na sredini nacrtamo sedmi deo.
- Pre filovanja odabrati dve najravnije kore za donju i gornju.
- Pogodnu posudu (20×25cm) obložiti velikim najlonom. Donju koru staviti na najlon.
- Filovati kore tako što na svaku od sedam kora namažemo jednu sedminu fila, ali ne do same ivice. Sve
pokrijemo sa najlepšom korom.
- Krajevima najlona pokriti kolač i staviti na njega neki ravan teži predmet da bi se fil lepo rasporedio i slepio kore.
- Ostaviti nekoliko sati na sobnoj temperaturi da bi kore brže omekšale. Posle ga staviti u frižider.
- Ne treba stavljati nikakvu glazuru, ovako se može jesti prstima, slađe je!
- Kolač je bolji kada odstoji najmanje 24 sata.
|
Bela pita sa čokoladom |
Još jedna poboljšana verzija za provereni recept. Ako volite belu čokoladu, sigurno će vam se dopasti
novi ukus stare dobre bele pite. Da biste napravili ovu pitu, ne treba vam puno iskustva, može je napraviti i početnik u pravljenju kolača.
Dovoljno je samo striktno se pridržavati recepta, i moći ćete da uživate u odličnom kolaču. |
Sastojci: |
Za testo: |
300 g | meko brašno |
6 ml | soda bb |
50 g | margarin |
50 g | šećer |
1 kom | jaja |
 |
100 ml | mleko |
20 g | med |
50 g | bela čokolada |
Za fil: |
750 ml | mleko |
170 g | meko brašno |
250 g | margarin |
100 g | bela čokolada |
20 ml | limunov sok |
Za ukrašavanje: |
75 g | bela čokolada |
30 ml | ulje |
|
Postupak: |
Testo: |
- Pomešati brašno i sodu bb.
- Pomešati jaje i mleko, kada se smesa ujednači, dodati šećer, mešati dok se šećer ne istopi.
- Zagrejati margarin, čokoladu i med. U margarin dodati mleko, i pomešati, masa treba da je ujednačena.
- U margarin postepeno dodavati brašno i stalno mešati da se ne naprave grudvice.
- Testo će biti meko, zato ga treba ostaviti oko 20 min na hladnom mestu da se ohladi i malo zgusne.
- Zagrejati rernu na 220°C, rešetku u rerni staviti malo višlje od sredine.
- Testo podeliti na tri jednaka dela, svaki deo između dva sloja najlona razvaljati do veličine posude za kolač (29×18 cm).
- Razvaljano testo je najlakše preneti na pleh, koji treba da je veći od testa, tako što ga pokrijemo peki papirom, vrlo malo pritisnemo da
se zalepi za testo, okrenemo i prenesemo na pleh za pečenje.
- Svaku koru peći samo toliko da počne menjati boju, ne sme da izgori, potrebno je često proveravati da bi kora ostala skoro bela.
- Pečene kore ohladiti na rešetki da se ne bi potparile i zalepile za tacnu.
|
Fil: |
- Od 150 g margarina, brašna i mleka napraviti bešamel: zagrejati margarin do vrenja, dodati brašno i čim ono počne da se prži zaliti sa
malo mleka, kad se masa zgusne, ponovo doliti mleko i ovo ponavljati dok se ne potroši svo mleko.
- Skinuti sa vatre. Dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se
čokolada istopi a fil malo ohladi.
- Kada se bešamel ohladi dodati sok od limuna i ostatak margarina koji smo malo umutili.
- Posudu za kolač obložimo najlonom da bi nam kasnije bilo lakše vaditi isečene kolače.
|
Ukrašavanje: |
- Najpre u mikrotalasnoj rerni (ili iznad tople vode) zagrejemo samo čokoladu, kada se ona istopi dodamo ulje.
- Sipamo malo glazure na tanjirić, to ohladimo da bi smo proverili da li je glazura dobre gustine.
- Ohlađena mora biti čvrsta ali se ne sme lako lomiti. Ukoliko je potrebno korigovati gustinu dodavanjem ulja ili čokolade.
- Kolač preliti glazurom i ohladiti. Treba da odstoji najmanje 10 sati (najbolje 24 sata) u frižideru da bi testo omekšalo.
|
Cvetići |
Kolačići efektnog izgleda. Za njihovu izradu je poželjno imati pravi kalup, kojim ćete seći testo, ali
nije tragedija ako ga nemate. Možete testo iseći nožem, a u uglovima ga isecite savijenim limom. |
Sastojci: |
Za testo: |
 |
300 g | meki sir |
300 g | brašno |
1 kom | jaja |
3 g | so |
3 ml | soda bikarbona |
50 g | kajmak |
Za fil: |
150 g | gusti pekmez |
 |
ili | |
100 g | kuvani krompir |
30 g | šunka |
40 g | tvrdi sir |
Za ukrašavanje: |
1 kom | jaja |
|
Postupak: |
Testo: |
- Pekmez za ove kolačiće mora biti gušći. Ako nije, iscuriće iz kolačića. Zato ako nije gust, treba ga dokuvati da se zgusne, ili
dodajte malo mlevenog keksa u pekmez.
- Zagrejati rernu na 200°C.
- Pomešati brašno i sodu bikarbonu.
- U sir dodati jaje, so i kajmak. Umutiti. Postepeno dodavati brašno. Umesiti glatko tvrđe testo.
- Testo razvaljati u pravougaonik, do debljine oko 5 mm.
- Modlom za cvetiće isecite kvadrate. Ili testo isecite nožem na kvadrate željene veličine a zatim pomoću savijenog lima isecite te
kvadrate na uglovima, kao što se vidi na prvoj slici.
- Na svaki kvadrat staviti kašičicu pekmeza ili slanog fila od pasiranog kuvanog krompira, sitno rendanog sira i sitno seckane šunke..
Krajeve testa koji su zasečeni modlom, povući da se malo istegnu (i odcepe ako nisu dobro odsečeni), podići i malo pritisnuti da se slepe.
- Jaje za premazivanje umutiti i njime premazati kolačiće.
- Kolačiće peći oko 15 min, ili dok ne dobiju zlatnu boju.
|
Napomena: |
Mere za ove kolačiće ne
mogu biti striktne, jer sirevi mogu biti razni. Ako je sir masniji, treba ga staviti više, ali tada ne stavljati kajmak. Ili, ako je sir slabo
oceđen, onda treba staviti više brašna. Naravno, i od toga koliko ćete fila stavljati na kolačiće zavisi koliko će vam fila biti potrebno. |
|