Uvrnuti štapići
Tamno kuvana jaja
Pečena piletina
Napolitanka
Kikiriki kuglice
P r o k o - H o m e Elektronski uređaji Fotografije Kuvar Kontakt i komentari
Mapa Sajta
Recepti by Brusnica
Design by Proko
K O M P L E T N A    J E L A
Pečena piletina
Ako volite piletinu, pripremite je na ovaj način, meso će biti ukusno,mekano i sočno.
Sastojci:
4 kom   batak i karabatak
2 kom   jaja
hrskava korica i mekano meso
30 g   prezla
malo   so
8 kom   pečurke
600 g   krompir
6 kom   listovi žalfije
6 kom   listovi nane
grančica   ruzmarina
6 kom   listovi melise
 
Postupak:
  1. Izvaditi kosti iz mesa. Skinuti svu masnoću.
  2. Polovinu začina staviti između dva komada mesa, tako da kožica bude spolja, isto uraditi i sa drugom poplovinom začina.
  3. Meso uviti u foliju i ostaviti najmanje dva sata da stoji.
  4. Zagrejati rernu na 250°C.
  5. Pleh sa teflonom koji je veći od raširenog mesa namazati margarinom i ohladiti da se margarin stegne.
  6. Umutiti jaja, dodati malo soli, dodati prezle, vrlo kratko promešati i na plehu napraviti podlogu za meso: Kašikom podeliti jaja na četiri gomilice i razmazati ih do veličine pojedinačnih komada mesa. Ovo se mora brzo raditi jer prezle upiju jaje i zato se masa brzo zgusne i tada ju je teško razmazati. Iz mesa izvaditi začine i staviti ga na jaja tako da kožica bude gore. Kožicu razvući da pokrije što više mesa i ako je moguće da se spoji sa jajetom.
  7. Meso posoliti i staviti u rernu na 10 min da se jaje zapeče.
  8. Okrenuti meso i doliti 100 ml vode, poslagati između mesa začine i pokriti pleh aluminijumskom folijom i peći još 20 min, sada na 180°C.
  9. Krompir oljuštiti i iseći na kocke veličine oko 3 cm. Pečurke oprati.
  10. Izvaditi pleh iz rerne, izvaditi kuvane začine, ponovo okrenuti meso i dodati krompir i pečurke. Posoliti. Ponovo pokriti i peći 30 min, ili dok krompir ne bude mekan. Ako je potrebno doliti malo vode.
  11. Kada se malo ohladi servirati uz salatu.

Griz knedle
Ove knedle možete poslužiti sa zelenom salatom. Jako su ukusne i pogodne za serviranje onima koji ne vole da jedu puno sira, jer je sir u ovim knedlama dobro "zakamufliran".
Sastojci:
250 g   meki sir
...pogledajte veću sliku...
60 g   kajmak
3 kom   jaja
150 g   griz
50 g   integralno brašno
4 g   so
5 g   mleveno seme lana
 
Postupak:
  1. Sir mora da bude svež i dobro oceđen. Ukoliko nije dobro oceđen, potrebno je više griza.
  2. Sir dobro usitniti, dodati ostale sastojke i ostaviti na sobnoj temperaturi 3-4 sata da griz nabubri.
  3. Od smese pomoću dve velike kašike pravite kuglice, tako što jednom kašikom skidate smesu sa druge kašike, postupak ponovite više puta, da dobijete kuglice, i spuštajte ih u vrelu posoljenu vodu. Kuvajte ih oko 7 min, kada su kuvane, vadite ih iz vode.
  4. Poslužite tople, ukusne su i bez dodataka, ali ih možete posuti parmezanom ili sitno rendanim sirom. Posute sirom se mogu i zapeći da se sir otopi (ili toliko da sir postane hrskav). Možete ih i bez dodatog sira propržiti na malo ulja da dobiju hrskavu koricu.
Punjene tikvice
Jednostavno jelo bez mesa. Ako volite jako začinjenu hranu, možete slobodno u fil dodati razne začine. Ja volim ukus pečenih tikvica i zato ne stavljam druge začine, da njihov ukus ne bi nadjačao ukus tikvica.
Sastojci:
tikvice punjene krompirom
2 komtikvice
3 kom   krompir
1 kom   jaja
150 g   tvrdi sir
2 ml   so
 
Postupak:
  1. Sir mora da bude svež i dobro oceđen. Ukoliko nije dobro oceđen, potrebno je više griza.
  2. Sir dobro usitniti, dodati ostale sastojke i ostaviti na sobnoj temperaturi 3-4 sata da griz nabubri.
  3. Od smese pomoću dve velike kašike pravite kuglice, tako što jednom kašikom skidate smesu sa druge kašike, postupak ponovite više puta, da dobijete kuglice, i spuštajte ih u vrelu posoljenu vodu. Kuvajte ih oko 7 min, kada su kuvane, vadite ih iz vode.
  4. Poslužite tople, ukusne su i bez dodataka, ali ih možete posuti parmezanom ili sitno rendanim sirom. Posute sirom se mogu i zapeći da se sir otopi (ili toliko da sir postane hrskav). Možete ih i bez dodatog sira propržiti na malo ulja da dobiju hrskavu koricu.



<< prethodna strana
sledeća strana >>