Pečena piletina |
Ako volite piletinu, pripremite je na ovaj način, meso će biti ukusno,mekano i sočno. |
Sastojci: |
4 kom | batak i karabatak |
2 kom | jaja |
 |
30 g | prezla |
malo | so |
8 kom | pečurke |
600 g | krompir |
6 kom | listovi žalfije |
6 kom | listovi nane |
grančica | ruzmarina |
6 kom | listovi melise |
|
Postupak: |
- Izvaditi kosti iz mesa. Skinuti svu masnoću.
- Polovinu začina staviti između dva komada mesa, tako da kožica bude spolja, isto uraditi i sa drugom poplovinom začina.
- Meso uviti u foliju i ostaviti najmanje dva sata da stoji.
- Zagrejati rernu na 250°C.
- Pleh sa teflonom koji je veći od raširenog mesa namazati margarinom i ohladiti da se margarin stegne.
- Umutiti jaja, dodati malo soli, dodati prezle, vrlo kratko promešati i na plehu napraviti podlogu za meso: Kašikom podeliti jaja na
četiri gomilice i razmazati ih do veličine pojedinačnih komada mesa. Ovo se mora brzo raditi jer prezle upiju jaje i zato
se masa brzo zgusne i tada ju je teško razmazati. Iz mesa izvaditi začine i staviti ga na jaja tako da kožica bude gore. Kožicu
razvući da pokrije što više mesa i ako je moguće da se spoji sa jajetom.
- Meso posoliti i staviti u rernu na 10 min da se jaje zapeče.
- Okrenuti meso i doliti 100 ml vode, poslagati između mesa začine i pokriti pleh aluminijumskom folijom i peći još 20 min, sada na 180°C.
- Krompir oljuštiti i iseći na kocke veličine oko 3 cm. Pečurke oprati.
- Izvaditi pleh iz rerne, izvaditi kuvane začine, ponovo okrenuti meso i dodati krompir i pečurke. Posoliti. Ponovo pokriti i peći 30
min, ili dok krompir ne bude mekan. Ako je potrebno doliti malo vode.
- Kada se malo ohladi servirati uz salatu.
|
Griz knedle |
Ove knedle možete poslužiti sa zelenom salatom. Jako su ukusne i pogodne za serviranje onima koji ne vole da jedu puno sira,
jer je sir u ovim knedlama dobro "zakamufliran". |
Sastojci: |
250 g | meki sir |
 |
60 g | kajmak |
3 kom | jaja |
150 g | griz |
50 g | integralno brašno |
4 g | so |
5 g | mleveno seme lana |
|
Postupak: |
- Sir mora da bude svež i dobro oceđen. Ukoliko nije dobro oceđen, potrebno je više griza.
- Sir dobro usitniti, dodati ostale sastojke i ostaviti na sobnoj temperaturi 3-4 sata da griz nabubri.
- Od smese pomoću dve velike kašike pravite kuglice, tako što jednom kašikom skidate smesu sa druge kašike, postupak ponovite više puta,
da dobijete kuglice, i spuštajte ih u vrelu posoljenu vodu. Kuvajte ih oko 7 min, kada su kuvane, vadite ih iz vode.
- Poslužite tople, ukusne su i bez dodataka, ali ih možete posuti parmezanom ili sitno rendanim sirom. Posute sirom se mogu i zapeći da
se sir otopi (ili toliko da sir postane hrskav). Možete ih i bez dodatog sira propržiti na malo ulja da dobiju hrskavu koricu.
|
Punjene tikvice |
Jednostavno jelo bez mesa. Ako volite jako začinjenu hranu, možete slobodno u fil dodati razne začine. Ja
volim ukus pečenih tikvica i zato ne stavljam druge začine, da njihov ukus ne bi nadjačao ukus tikvica. |
Sastojci: |
 |
2 kom | tikvice |
3 kom | krompir |
1 kom | jaja |
150 g | tvrdi sir |
2 ml | so |
|
Postupak: |
- Sir mora da bude svež i dobro oceđen. Ukoliko nije dobro oceđen, potrebno je više griza.
- Sir dobro usitniti, dodati ostale sastojke i ostaviti na sobnoj temperaturi 3-4 sata da griz nabubri.
- Od smese pomoću dve velike kašike pravite kuglice, tako što jednom kašikom skidate smesu sa druge kašike, postupak ponovite više puta,
da dobijete kuglice, i spuštajte ih u vrelu posoljenu vodu. Kuvajte ih oko 7 min, kada su kuvane, vadite ih iz vode.
- Poslužite tople, ukusne su i bez dodataka, ali ih možete posuti parmezanom ili sitno rendanim sirom. Posute sirom se mogu i zapeći da
se sir otopi (ili toliko da sir postane hrskav). Možete ih i bez dodatog sira propržiti na malo ulja da dobiju hrskavu koricu.
|
|