Uvrnuti štapići
Tamno kuvana jaja
Pečena piletina
Napolitanka
Kikiriki kuglice
P r o k o - H o m e Elektronski uređaji Fotografije Kuvar Kontakt i komentari
Mapa Sajta
Recepti by Brusnica
Design by Proko
N E P E Č E N I     K O L A Č I
Kikiriki kuglice
Vrlo jednostna priprema, a pomalo neobičan ukus. Neka Vas ne buni što se koristi slani kikiriki. To samo pojačava osećaj slatkoće iz čokolade. Ako volite jako slatke kolače, onda dodajte šećer.
Sastojci:
Za testo:
slatke, sa kikirikijem
250 g tamna čokolada
250 g slani pečeni kikiriki
250 g corn flakes
Za ukrašavanje:
30 g bela čokolada
5 ml ulje
 
Postupak:
Testo:
 1. Kikiriki samleti sitno, pomoću nekog miksera za seckanje sa velikom brzinom, dok se ne napravi kikiriki buter. Ili stavite kupovni kikiriki buter.
 2. Corn flakes izdrobiti što sitnije, ali ne u prah.
 3. čokoladu istopiti.
 4. Od svih sastojaka za kuglice napraviti jednoličnu masu i malo je ohladiti.
 5. Pomoću male kašike na velikoj kašiki praviti jednako velike i pravilne kuglice i slagati ih na tacnu obloženu najlonom. Ostaviti u frižideru nekoliko sati da se kuglice dobro ohlade i očvrsnu.
Ukrašavanje:
 1. Istopiti belu čokoladu i dodati ulje. Glazuru uvući u medicinski špric i njime nanositi kapi čokolade na kolačiće a zatim te kapi čačkalicom razvlačiti u željene ukrase.
 2. Ponovo ohladiti. Kada i glazura očvrsne kolače možete staviti u posudu čiji poklopac dobro dihtuje. Kolačiće držite u frižideru do upotrebe.

Kolač sa makom
Kolač koji lepo izgleda a još je lepšeg ukusa. Ne plašite se eksperimentisanja, stavite kao što piše u receptu, na jedan kraj umesto slatkog fila, komadiće feta sira, sigurno će se nekome od Vaših ukućana ili gostiju dopasti.
Sastojci:
Za testo:
300 g mleveni Plazma keks
nepečeni mak kolač
320 ml mleko
60 g šećer
100 g mleveni mak
60 g margarin
Za fil:
120 ml mleko
15 g gustin
40 g bela čokolada
30 g feta sir
 
Postupak:
Testo:
 1. Dublju posudu veličine 10x15 cm obložiti tankom folijom.
 2. Mleko zagrejati do vrenja, odvojiti 20 ml mleka. Dodati šećer, margarin i mak i prokuvati. Dodati mlevenu Plazmu i dobro promešati.
 3. Polovinu testa staviti u kalup, pritisnuti i po sredini malom kašikom formirati dva kanala za fil. Ostaviti na toplom mestu.
 4. U preostalo testo dodati 20 ml kuvanog mleka, tako će se lakše rasporediti na kolač. Takođe ostaviti na toplom mestu.
Fil:
 1. Fetu iseći na štapiće 1x1x6 cm i poslagati ih na jedan kraj kolača.
 2. Gustin pomešati sa malo mleka a ostatak zagrejati do ključanja. U vrelo mleko zakuvati gustin, kuvati nekoliko minuta, skinuti sa vatre a zatim dodati komadiće bele čokolade.
 3. Fil preliti preko pripremljenih kanala, tamo gde nije feta, i sve prekriti drugom polovinom testa. Kašikom poravnati i malo pritiskati da bi se spojile napulkine.
 4. Kolač prekriti folijom, pritisnuti malo i nekoliko sati ostaviti na sobnoj temperaturi da se prožmu ukusi. Posle držati u frižideru.<< prethodna strana
sledeća strana >>