Uvrnuti štapići
Tamno kuvana jaja
Pečena piletina
Napolitanka
Kikiriki kuglice
P r o k o - H o m e Elektronski uređaji Fotografije Kuvar Kontakt i komentari
Mapa Sajta
Recepti by Brusnica
Design by Proko
S A L A T E
Preliv za salatu
Zelena salata je dostupna gotovo cele godine.
Preliv lepo dopunjuje ukus ove salate.
Sastojci: preliv za salatu
50 g   kisela pavlaka
4 g   senf
malo   soli
 
Postupak za preliv:
  1. Pomešajte sve sastojke.
  2. Sos stavite na komad najlonske folije, napravite paketić i vežite ga.
  3. Stavite u frižider.

Zelena salata
  1. Sa dve glavice salate odvojite sve listove i operite svaki list posebno, sa obe strane pod mlazom vode. Ocedite.
  2. Pažljivo, da što manje gnječite salatu, iseckajte ili iscepkajte je na komadiće veličine oko 3-4 cm.
  3. Salatu začinite mešavinom soli i šećera u odnosu 1:3.
  4. Jednu trećinu salate stavite u činiju, prelijte sa 1/3 sosa, dodajte drugu trećinu salate, prelijte sosom, i isto uradite sa ostatkom salate i sosa.
  5. Poslužite neposredno posle pripreme, da bi salata bila sveža i hrskava.

Salata od sveže cvekle
  1. Mladu svežu cveklu operite i ogulite.
  2. Očišćenu cveklu sitno narendajte. Nemojte je soliti, jer izgubi puno soka.
  3. Sveže narendanu cveklu ne morate soliti ni kiseliti, ali ako želite, možete. Kada se mlada cvekla okiseli, izgubi deo mirisa.
  4. Polovinu cvekle rasporedite u činiju za salatu, prelijte je sosom, stavite drugi deo cvekle i prelijte ostatkom sosa.
  5. Ako ova salata malo stoji preliv upije boju cvekle, zato je pripremajte uvek tek pred posluživanje.
  6. Ova količina sosa je dovoljna za oko 150 g očišćene cvekle.

Zimska salata
Zimi ima malo svežeg povrća.
Zato koristim i namirnice koje se obično ne stavljaju u salate.
Sastojci: zimska mešana salata
150 g   kisela jabuka
150 g   pomorandža
80 g   koren celera
80 g   šargarepa
 
Postupak:
  1. Sve sastojke očistiti i izmeriti. Mere naravno nisu striktne, ali je poželjan ovaj odnos.
  2. Jabuku, celer i šargarepu iseći na tanke štapiće, 1 mm, duge do 4 cm. (Za seckanje je pravi spas tzv. super secko.)
  3. Pomorandžu podelite na režnjeve i isecite na trouglove.
  4. Sve izmešati i služiti nezačinjeno uz neko dobro jelo.



<< prethodna strana
sledeća strana >>