Uvrnuti šareni štapići |
Štapići finog ukusa i lepog izgleda. Možete ih pripremiti nekoliko dana ranije, jer mogu dugo da stoje
na suvom i hladnom mestu. |
Sastojci:
| 600 g | oštro brašno |
 |
250 g | margarin |
3 kom | jaja |
100 ml | belo vino |
3 ml | prašak za pecivo |
100 g | parmezan |
5 g | so |
60 g | mak u zrnu |
60 g | susam |
Postupak |
- Pomešati brašno, so i prašak za pecivo.
- Umutiti margarin i jaja, dodati mleko uz postepeno dodavanje brašna.
- Na kraju dodati i parmezan, testo treba da je malo tvrđe.
- Testo hladiti jedan sat u frižideru a zatim rastanjiti na debljinu oko 1cm, premazati jajetom, gusto posuti susamom i malo oklagijom pritisnuti
da se susam bolje zalepi za testo.
- Pažljivo okrenuti na drugu stranu, ovu stranu premazati jajetom i gusto posuti makom, ponovo pritisnuti oklagijom.
- Od testa, točkićem, iseći trake oko 1cm (trake moraju imati pravilan poprečni presek). Trake uvrtati da bi se dobili šareni štapići. Slagati ih
jednu do druge, da se malkice slepe, tako se neće odvrtati. Dok se sve trake uvrnu, testo se malo "navikne" na novi oblik i više se neće odvrtati.
- Štapiće iseći na željenu dužinu i uz razmak slagati na tepsiju obloženu peki papirom i peći na 200°C oko 15 min.
- Pečene štapiće držati u dobro zatvorenoj posudi da bi ostali sveži i hrskavi.
|
Kolačići sa šampinjonima |
Po ovom receptu možete praviti kolačiće, engleski: muffins. Ako nemate kalupe za kolačiće, možete napraviti samo jedan kolač.
Za sve kolače bez fila važi da se od tog testa mogu praviti kolačići. Samo testo sipajte u kalupe, umesto u jedan pleh. |
Sastojci:
| 300 g | šampinjoni |
120 g | pečena paprika |
200 g | brašno |
200 ml | jogurt |
 |
4 kom | jaja |
3 ml | soda bikarbona |
5 ml | so |
5 ml | aleva paprika |
30 g | šunka |
5 g | šećer |
30 g | parmezan |
50 g | orasi |
12 kom | masline |
Postupak |
- Rernu zagrejati na 180°C.
- Šampinjone iseckti na sitne komadiće i ispržiti da malo porumene, ohladiti.
- Masline preseći na pola i povaditi im koštice. Orahe i šunku sitno iseckati.
- Crvenu papriku (ajvarka) ispeći, oljuštiti, očistiti od semenki i iseći na sitne kockice.
- Brašno pomešati sa sodom bikarbonom, aleva paprikom i većim delom soli.
- Umutiti mikserom belanca sa šećerom i ostatkom soli, dodati žumanca, ponovo mutiti.
- Dodati šampinjone, orahe, pečenu papriku, šunku i jogurt, promešati varjačom, zatim uz lagano mešanje dodavati brašno.
- Sipati u podmazanu tepsiju veličine 20×30cm, ili u 12 podmazanih kalupa, i posuti parmezanom.
- Ukrasiti maslinama.
- Peći oko 20 min.
- Izvaditi iz rerne i posle nekoliko minuta, kada se malo prohlade, povaditi ih iz kalupa i staviti na rešetku da se ohlade.
|
|