Uvrnuti štapići
Tamno kuvana jaja
Pečena piletina
Napolitanka
Kikiriki kuglice
P r o k o - H o m e Elektronski uređaji Fotografije Kuvar Kontakt i komentari
Mapa Sajta
Recepti by Brusnica
Design by Proko
T O R T E
Torta sa alvom i voćem
Torta koja se ne peče, lako se priprema i najvažnije: zbog alve ima neobičan ukus a zbog voća je osvežavajuća.
Sastojci:
Za testo voćna torta sa alvom i keksom
200 g   ćeten alva, tahan halva
100 g   susam
300 g   mleveni Plazma keks
300 ml   mleko
Za fil
650 ml   slatka pavlaka
300 ml   jogurt
50 g   šećer torta sa tahan halvom
370 g   voće
20 g   mleveni želatin
Za ukrašavanje:
50 g   tamna čokolada
10 ml   ulje
ili  
100 ml   slatka pavlaka
Postupak
Testo:
  1. Susam propržiti bez dodavanja ulja, samo toliko da malo promeni boju. Ohlađeni samleti na mlinu za kafu.
  2. Ako volite slađe kolače nemojte staviti susam, već tahan halvu stavite 300 g.
  3. Napraviti kalup za tortu: Iseći karton 5x80 cm. Obložiti ga najlonom ili aluminijumskom folijom, spojiti krajeve da se dobije krug, tako da folija bude sa unutrašnje strane. Kalup staviti na tacnu.
  4. ćeten alvu izdrobiti sa keksom, dodati susam. Mleko zagrejati do vrenja, preliti preko keksa i brzo sve izmešati.
  5. Još toplo testo rasporediti u kalup. Pokriti najlonom i rukom poravnati. Ukoliko želite dobiti talase na odsečenom parčetu kolača, testo možete pomoću kašičice, kada skinete najlon, oblikovati reljefno u koncentričnim krugovima.
Fil:
  1. Jogurt mora biti što gušći. U jogurt uz stalno mešanje usuti želatin, vodeći računa da se ne naprave grudvice, brže će se otapati. Jogurt na laganoj vatri, uz povremeno mešanje, zagrejati do 50°C, to je toplota koju još možemo da podnesemo usnama, a da nas ne peče. Ako se jogurt pregreje dolazi do njegovog zgrušavanja. Ostaviti sa strane, na toplom mestu, i povremeno mešati da bi se otopio sav želatin.
  2. Ananas iseći na kocke veličine 0,5 cm i ocediti od soka. Ako koristite neko drugo voće, iseckajte ga na pogodne kockice. Mekše voće poput jagoda može da bude i većih komada, jer se lako seče. Maline ne treba seći uopšte...
  3. Pavlaku i šećer umutiti u šlag, dodati jogurt topao 30°C (znači, jedva mlaki), dobro promešati, dodati ananas, ponovo dobro promešati i preliti preko testa. Poravnati. Sve se mora raditi brzo da se želatin ne bi ohladio i zgusnuo pre nego sve završimo, jer bi se tada mogao “raspasti”. Zbog toga mora biti topao.
  4. Tortu staviti u frižider da se hladi.
Ukrašavanje:
  1. Sa ohlađene torte skinuti kalup.
  2. Napravite glazuru od čokolade i ulja, proverite gustinu glazure tako što kap glazure ohladite u frižideru, Glazura treba da je čvrsta, ali da se ne lomi. Ukoliko je potrebno, dodajte ulje ili malo čokolade. Ukrasite tortu po želji.
  3. Glazura se malo lomi prilikom sečenja torte, zato je bolje ukrasiti tortu šlagom, ili listovima mente (nane).

Nedovršena torta
Jednostavna nepečena torta koju dovršavate neposredno pre posluživanja. Torta ima neobičan ukus jer se služi sa karamel prelivom i pečenim orasima.
Sastojci:
Za karamel preliv i ukrašavanje:
250 g   šećer
250 ml   slatka pavlaka
150 g   orasi torta sa grizom i karamelom
Za testo:
150 g   orasi
200 g   mleveni Plazma keks
50 g   šećer
200 ml   mleko
Za fil:
750 ml   mleko
50 g   šećer
4 kom   jaja
130 g   griz
Postupak
  1. Šećer zagrevati u posudi sa debljim dnom na laganoj vatri.
  2. Ne mešati dok se ne istopi najmanje polovina šećera, jer ako mešamo kada nema dovoljno tečnog šećera naprave se grudvice.
  3. Kada se istopi sav šećer, još zagrevati dok karamel ne dobije željenu boju.
  4. Držati kašiku u karamelu i kada počnemo dolivati pavlaku, odmah počinjemo dizati kašiku. Čuvajte se pare, najbolje da radite u rukavicama.
  5. Tako se karamel hladi i zalepi za kašiku, pa dok ga dižemo on se rasteže u mrežicu koja će se lako otopiti.
  6. Ovaj preliv treba još kuvati da se istopi sav karamel i da se dobije željena gustina preliva.
  7. Gustinu preliva proveravamo tako što stavimo malo preliva na tanjirić i ohladimo u frižideru.
  8. Preliv treba da je gušći od meda. Ako je preliv još redak, potrebno ga je još kuvati da ispari voda.
  9. Ovako pripremljen preliv može u frižideru da stoji više nedelja, te ga možete napraviti i ranije.
  10. Preliv možete koristiti na kremama, pudinzima, sladoledu, kao dodatak u kolače… Odlično se slaže sa mlevenim makom i kestenjem. Naravno, potreban je za ovu tortu. Verovatno nećete sav potrošiti, ali ima načina da se potroši…



<< prethodna strana
sledeća strana >>